Skip to content
Chevron Chevron
turkoois stenen

De werking van de Turkoois in sieraden

De Fascinerende Wereld van Turkoois: Oorsprong, Voordelen en Werking in Sieraden

Inleiding

Welkom, liefhebbers van edelstenen en sieraden! Vandaag duiken we in de prachtige, azuurblauwe wereld van turkoois. Deze betoverende steen, bekend om zijn levendige kleur en rijke geschiedenis, heeft niet alleen esthetische waarde, maar ook tal van helende eigenschappen. In deze blog zullen we de oorsprong van turkoois verkennen, waar deze kostbare steen wordt gewonnen, de voordelen voor het lichaam en hoe je turkoois kunt gebruiken in sieraden. Laten we deze fascinerende steen van dichterbij bekijken!

De Oorsprong van Turkoois

Turkoois is een van de oudste edelstenen die door de mensheid wordt gewaardeerd. De naam "turkoois" is afgeleid van het Franse woord "turquois", wat "Turks" betekent, omdat de steen via Turkije naar Europa werd gebracht. Turkoois werd duizenden jaren geleden al gebruikt door oude beschavingen zoals de Egyptenaren, Azteken, Chinezen en Indianen. De oude Egyptenaren gebruikten turkoois in sieraden en amuletten, terwijl de Azteken de steen als heilig beschouwden en het gebruikten in rituele maskers en mozaïeken.

Waar wordt Turkoois Gewonnen?

Turkoois wordt over de hele wereld gevonden, maar de belangrijkste en meest beroemde vindplaatsen zijn Iran, de Verenigde Staten (vooral Arizona, Nevada en New Mexico), Egypte, China en Mexico. Elke locatie produceert turkoois met unieke eigenschappen en kleurvariaties. Bijvoorbeeld, Iraans turkoois staat bekend om zijn intense blauwe kleur met weinig matrix, terwijl Amerikaans turkoois vaak blauwe en groene tinten heeft met opvallende matrixpatronen.

De mijnbouw van turkoois is een complex proces. De steen wordt meestal gewonnen uit kopermijnen, omdat turkoois vaak voorkomt in de buurt van koperafzettingen. Mijnwerkers gebruiken verschillende technieken, zoals open-pit mijnbouw en ondergrondse mijnbouw, afhankelijk van de locatie en de diepte van de turkooisaders.

De Voordelen van Turkoois voor het Lichaam

Turkoois is niet alleen een prachtige steen om te zien, maar het wordt ook geprezen om zijn helende eigenschappen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van turkoois voor het lichaam:

 1. Bescherming en Genezing: Turkoois staat bekend als een beschermende steen die negatieve energieën afweert en het lichaam helpt te genezen. Het wordt vaak gebruikt om het immuunsysteem te versterken, ontstekingen te verminderen en algemene genezing te bevorderen.

 2. Verbetering van de Ademhaling: Turkoois wordt traditioneel gebruikt om aandoeningen van de luchtwegen te verlichten. Het dragen van turkoois of het plaatsen ervan in de nabijheid van het lichaam kan helpen bij het verlichten van ademhalingsproblemen zoals astma en bronchitis.

 3. Verlichting van Stress en Angst: Turkoois heeft een kalmerend effect op de geest en helpt bij het verlichten van stress en angst. Het bevordert innerlijke rust en evenwicht, waardoor je je meer geaard en in vrede voelt.

 4. Ondersteuning van het Skelet- en Spierstelsel: Turkoois wordt verondersteld te helpen bij de gezondheid van botten en spieren. Het kan helpen bij het verlichten van pijn en het bevorderen van een gezonde gewrichtsfunctie.

De Werking van Turkoois in Sieraden

Turkoois is een populaire keuze voor sieraden vanwege zijn levendige kleur en krachtige energie. Hier zijn enkele redenen waarom turkoois een uitstekende keuze is voor sieraden:

 1. Esthetische Waarde: De levendige blauwe en groene tinten van turkoois maken het een opvallende steen die elke outfit kan opfleuren. Of het nu gaat om een ring, ketting, armband of oorbellen, turkoois trekt de aandacht en voegt een vleugje natuurlijke schoonheid toe aan je look.

 2. Beschermende Energie: Het dragen van turkoois sieraden biedt een voortdurende bron van bescherming tegen negatieve energieën. Dit maakt het een geweldige keuze voor mensen die vaak in drukke of stressvolle omgevingen verkeren.

 3. Versterking van Communicatie: Turkoois staat bekend om het verbeteren van communicatie en expressie. Het dragen van turkoois sieraden kan je helpen om duidelijker en effectiever te communiceren, zowel in persoonlijke als professionele situaties.

 4. Emotionele Balans: Turkoois helpt bij het in balans brengen van emoties en het bevorderen van een gevoel van vrede en sereniteit. Het dragen van turkoois sieraden kan je helpen om emotioneel stabieler en veerkrachtiger te zijn.

Turkoois in Vergelijking met Andere Edelstenen

Laten we turkoois eens vergelijken met andere populaire edelstenen zoals citrien, labradoriet, rozenkwarts en amethist om te zien hoe het zich onderscheidt:

 1. Citrien: Citrien staat bekend als de steen van overvloed en manifestatie. Terwijl turkoois zich richt op bescherming en genezing, helpt citrien bij het aantrekken van welvaart en succes, en het versterken van zelfvertrouwen en optimisme.

 2. Labradoriet: Labradoriet is een mystieke steen die intuïtie en spirituele vermogens versterkt. In vergelijking met de aardende en beschermende energie van turkoois, helpt labradoriet bij het ontdekken van je innerlijke kracht en het verkennen van hogere bewustzijnstoestanden.

 3. Rozenkwarts: Rozenkwarts is de steen van onvoorwaardelijke liefde en emotionele heling. Terwijl turkoois beschermt en geneest, richt rozenkwarts zich op het openen van het hart en het bevorderen van zelfliefde en harmonie in relaties.

 4. Amethist: Amethist is een krachtige steen voor bescherming en zuivering. Net als turkoois helpt amethist bij het kalmeren van de geest en het verlichten van stress, maar het richt zich ook sterk op mentale helderheid en spirituele ontwikkeling.

Hoe Zorg je voor Turkoois Sieraden

Om ervoor te zorgen dat je turkoois sieraden hun schoonheid en energie behouden, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Hier zijn enkele tips om je turkoois sieraden in topconditie te houden:

 1. Reiniging: Turkoois kan eenvoudig worden gereinigd met een zachte doek en lauw water. Vermijd agressieve chemische reinigingsmiddelen, omdat deze de steen kunnen beschadigen. Gebruik een zachte borstel om vuil en olie voorzichtig van de oppervlakte te verwijderen.

 2. Opladen en Zuiveren: Zoals met veel edelstenen, wordt aanbevolen om turkoois periodiek energetisch te reinigen en op te laden. Dit kan door de steen enkele uren in het maanlicht te leggen, bij voorkeur tijdens een volle maan. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht, omdat dit de kleuren van de steen kan vervagen.

 3. Opslag: Bewaar turkoois sieraden apart van andere edelstenen om krassen te voorkomen. Een zachte zak of een gevoerde sieradendoos is ideaal om de steen veilig te houden wanneer deze niet wordt gedragen. Vermijd ook blootstelling aan extreme temperaturen en vochtigheid.

Conclusie

Turkoois is een edelsteen die niet alleen visueel verbluffend is, maar ook tal van helende en beschermende eigenschappen biedt. Of je nu aangetrokken wordt door zijn levendige kleur of zijn krachtige energie, turkoois biedt een waardevolle aanvulling op elke sieradencollectie. Het dragen van turkoois sieraden houdt deze positieve energieën dicht bij je, waardoor je dagelijks kunt profiteren van de vele voordelen die deze prachtige steen te bieden heeft. Dus waar wacht je nog op? Voeg een beetje kleur en bescherming toe aan je leven met de magische kracht van turkoois!

Tot de volgende keer, blijf stralen en laat de positieve energie van turkoois je begeleiden!