Translation missing: nl.icons.screen_reader.chevron Translation missing: nl.icons.screen_reader.chevron
Nederlands Translation missing: nl.icons.screen_reader.chevron
Translation missing: nl.icons.screen_reader.header-account-icon
zwemmen met sieraden

Zwemmen met sieraden: Goud, zilver en stainless steel

Kan ik zwemmen met sieraden?

Er gaat een algemeen idee rond dat water en sieraden geen goede vrienden zijn, omdat men gelooft dat water je sieraden kan beschadigen. Hoewel dit soms waar kan zijn, is het in andere gevallen juist niet het geval. De vraag of je veilig met je sieraden kunt zwemmen, hangt af van het type materiaal waarvan de sieraden zijn gemaakt. Water is niet de enige boosdoener als het gaat om schade aan sieraden, de chemicaliën die worden gebruikt om water te behandelen spelen ook een grote, misschien wel de grootste rol bij mogelijke beschadiging.

In dit artikel duiken we dieper in de zee van sieraden en materialen en bekijken we welke typen ideaal zijn om mee te zwemmen.

Kunnen sieraden tegen zwembadwater?

Zwembadwater zelf brengt doorgaans minder risico met zich mee voor je sieraden; het zijn eerder de verschillende chemicaliën die aan het zwembad worden toegevoegd die veel schade kunnen veroorzaken.

Het belangrijkste chemische middel in zwembadwater is chloor, dat wordt gebruikt om het zwembad schoon te houden. Als je sieraden zijn gemaakt van koper of zink, zullen deze materialen op chloor reageren, wat corrosie veroorzaakt en de glans van je sieraden kan verminderen. Ook kun je hier de bekende groene vlekken op je huid van krijgen, wel tijdelijk gelukkig.

Over het algemeen is langdurige blootstelling aan water vaak samen met verkleuring, waardoor je mooie sieraden mogelijk niet zo lang mee gaan als gehoopt.

Kan ik zwemmen met gouden sieraden?

Er bestaan verschillende gradaties van gouden sieraden, variërend van 10 tot 24 karaat. Over het algemeen geldt: hoe hoger het karaat, hoe veiliger het is om mee te zwemmen. Gouden sieraden met lagere karaat zijn doorgaans samengesteld uit puur goud en andere metalen zoals koper, zink, zilver en nikkel, waardoor ze gevoeliger zijn voor aanslag in het zwembad. Het chloor in het zwembadwater zal vooral de gevoelige metalen aantasten, waardoor je sieraden kunnen aantasten en beschadigd raken. Hierdoor verliest het sieraad zijn shine.

Als je dus met gouden sieraden wilt zwemmen, zorg er dan voor dat het sieraden zijn met een hoger karaat. Zo niet, doe ze dan af voordat je het zwembad induikt. Ben je misschien al in het zwembad gesprongen en ben je vergeten je ring af te doen, spoel het sieraad dan voorzichtig af en droog het met een zachte doek.

Kan ik zwemmen met gold-plated sieraden?

Net als bij goud gevulde sieraden is het niet aan te raden om te zwemmen met goud-geplateerde sieraden. Deze worden gemaakt door een dun laagje goud elektrolytisch aan te brengen op een basismetaal, zoals zilver of koper. Wanneer je gold plated sieraden aan water blootstelt, met name water waar chloor of zout in zit en deze langere tijd in het water zitten zal het goudlaagje slijten. .

Welke Sieraden zijn Waterbestendig?

We snappen echt wel dat je je ook op het strand of bij het zwembad sieraden wil dragen om je look af te maken. Het enige wat je nodig hebt, zijn waterbestendige sieraden die niet gemakkelijk beschadigen of corroderen.

Sterling Zilveren Sieraden:

Sterling zilveren sieraden zijn prachtige, duurzame sieraden die worden gemaakt met een mix van puur zilver en andere metalen zoals zink, koper en nikkel.

Hoe dan ook, het is belangrijk om te vermelden dat langdurige blootstelling aan water met chloor je sterling zilveren sieraden na verloop van tijd kan aantasten. Daarom is het het beste om niet te vaak te gaan zwemmen met deze sieraden, af en toe kan het natuurlijk wel.

Massief Gouden Sieraden:

Net als sterling zilver, worden massief gouden sieraden gemaakt door de legering van puur goud met andere metalen. Puur goud is echter zacht en ongeschikt voor het maken van sieraden.. Daarom wordt het gemengd met andere duurzame sterke metalen.

Er zijn verschillende gradaties van massief goud, gemeten in karaat:

12K: Bevat 50% puur goud en 50% andere metalen.
14K: Bevat 58,5% puur goud en andere metalen.
18K: Bevat 75% goud en 25% andere metalen.
22K: Bevat 91,7% puur goud en 8,3% andere metalen.

Massief goud slijt niet af of verandert niet van kleur vanwege zijn lage reactiviteit, dit komt door de samenstelling van puur goud en andere metalen. Hoewel massief goud waterbestendig is, zijn hogere karaatgouden zoals 18K en 22K betrouwbaarder. Je hebt garantie dat je bij 18K en 22K geen beschadigingen krijgt door water. Maar als je het mij vraag: beter het zekere voor het onzekere! Sieraden van lagere karaat goud, daarentegen, zullen na verloop van tijd hun glans verliezen, vooral bij langdurig dragen in water.

Goudgevulde Sieraden:

Als je de voorkeur geeft aan massief goud, maar niet begrijpt waarom het een hoog prijskaartje heeft, zijn goudgevulde sieraden een goed alternatief. Ze delen verschillende overeenkomsten met massief goud, waaronder kracht, duurzaamheid en waterbestendigheid.

Maar in tegenstelling tot massief gouden sieraden, die worden gemaakt door puur goud te legeren met andere metalen, houdt goudgevulde sieraden in dat echt goud wordt aangebracht op een basismetaal, meestal messing. Het heeft te maken met het mechanisch binden van minstens 5% puur goud op messing met behulp van hitte en druk. De combinatie van deze twee materialen maken goudgevulde sieraden hard en dus ook bestand tegen water.

Stainless steel Sieraden:

Roestvrij staal bestaat uit verschillende metalen, zoals koolstof, nikkel, mangaan, molybdeen, ijzer, chroom, enzovoort. Een van de meest belangrijke elementen in de samenstelling van roestvrij staal is chroom, dat minimaal 10% van de totale samenstelling moet zijn. Chroom maakt roestvrij staal waterbestendig. Wanneer je roestvrijstalen sieraden worden blootgesteld aan water, reageert chroom met zuurstof om een harde, dunne en resistente oxide-laag te vormen die vocht stopt.

De samenstelling van roestvrij staal maakt het bestand tegen corrosie langer dan de meeste metalen wanneer het wordt blootgesteld aan extreme omstandigheden. Het omvat alle kenmerken die je nodig hebt voor een aantrekkelijk maar waterbestendig stuk. Het heeft een schone, glanzende afwerking en is super duurzaam.

Als je op zoek bent naar sieraden die niet alleen stevig en waterbestendig zijn, maar ook mooi en betaalbaar, dan moet je echt kiezen voor stainless steel. 

Welke Sieraden zijn Veilig voor in het Zwembad?

Er zijn niet veel opties wanneer je gaat kiezen welke sieraden je veilig kunt dragen in het zwembad. De beste keuze zijn sieraden gemaakt van niet-corrosieve metalen, zoals massief goud, roestvrij staal, sterling zilver en goudgevulde sieraden.

Hoe zit het met Sieraden in Zeewater?

Zeewater bestaat uit vele elementen, waaronder zout en verschillende mineralen zoals magnesium, natriumchloride en calcium. Deze elementen mogen niet in contact komen met je sieraden, daarom moet je je sieraden echt afdoen voordat je de oceaan in springt.

Er zijn echter een paar sieraden die bestand zijn tegen zeewater. Ze omvatten sterling zilver, massief goud, platina en roestvrij staal. Maar ik zou het er niet op gokken!

Belangrijkste Conclusie

Het is belangrijk om er goed uit te zien, niet alleen buiten het zwembad. Met waterbestendige sieraden kun je je look afmaken en de show stelen tijdens het zwemmen. In dit artikel hebben we door bijna alle mogelijke materialen heengelopen voor sieraden. Sla deze blog op en kijk nog eventjes voor de zekerheid als je het niet meer weet. Mocht je vragen hebben over andere materialen of sieraden in de webshop? Dan kan je altijd bij ons terecht.

Veel zwemplezier!